sobota 3. března 2007

TISKOVÁ ZPRÁVA k příležitosti zahájení expedice Frozen Five

Celkový lyžařský přechod Špicberků se uskuteční v rámci Expedice Frozen Five od konce března do začátku června 2007 jako součást Polárního roku, který bude zahájen 1.3. 2007. Expedice se účastní 5 členný mezinárodní tým studentů ve věku 22-28 let, kteří všichni studují vědní obory blízké Arktidě (ledovce, atmosféru, geologii, meteorologii) a všichni mají již se severskými oblastmi nějaké zkušenosti. Výpravu z části organizuje jeden z nich, Čech Kim Senger.

Vlastní expedice začne 29. března 2007 v hlavním městě Špicberků, Longyearbyenu. Předpokládaný konec přechodu je 14. června na stejném místě. Trasu měřících přibližně 1000 km expediční tým zdolá na lyžích, veškeré vybavení potáhne každý člen na saních, vážících okolo 80-90 kg. Cesta je rozdělená na pět etap, s tím že na začátku každé etapy tým vyzvedne předem uložené jídlo a benzín. Jednou takovou základnou je i česko-polská vědecká stanice v Hornsundu.

Na expediční tým číha mnoho nebezpečí. Kromě nízké teploty (při silném větru dosahuje až -50°C) na Špicberkách žije přes 3000 ledních medvědů které jsou schopni kvůli potravě člověka i zabít. Proto s sebou tým potáhne různe proti-medvědí pomůcky, mimo jiné i dvě pušky. Jelikož je většina trasy vedena přes ledovce existuje i riziko propadnutí do hlubokých trhlin.

Kromě maximálního sportovního výkonu (pokud se přechod podaří, bude se jednat o první český přechod Špicberků z jihu na sever) má expedice i solidní vědecký program. V rámci mezinárodního polárního roku chce tým propagovat problematiku globálního oteplování a jeho vliv na Arktidu, kde jsou klimatické změny nejvíce patrné.

Expedici bude díky moderní technice možno sledovat prostřednictvím internetové stránky http://www.frozenfive.org/. Bližší informace o akci na adrese http://www.frozenfive.org/, elektronicky na adrese frozenfive@gmail.com nebo telefonicky na čísle +420 736467177.

sestavil:
Kim Senger
Organizátor a člen expedice Frozen Five
skype: globosapiens
mob: +420 736467177
web: http://www.frozenfive.org/
kontakt během expedice: c/o Markéta Špinková
(mob: +420732525293, email: marketa.spinkova@seznam.cz)

Žádné komentáře: