úterý 6. března 2007

Je pro vás na Islandu dost zima?


Tyden pred cestou na Spicberky by asi byl nejlepe vyuzit vzpominanim na zbyle zapomenute veci, ale to by prece nebyla legrace! Misto toho jsem se s tatou a s kamaradem Akelou vydal na „pripravny vylet“ na jedno z nejneuveritelnejsich mist planety, na Island.


Co muze byt lepsi pripravou na expedici Frozen Five nez tahani pulky pres neplodne islandske vnitrozemi okolo Mt Hekly, prochazka okolo krateru sopky Snaefellsjokull (pamatujete na Vernovu Cestu do Vnitrozemi?) a konzumace vsech tech skandinavskych pylsuru (parek v rohliku)? Za krasneho, ale chladneho pocasi jsme zvladli na lyzich obejit nekolik okruhu (bylo az -15 stupnu a efektivni teplota s faktorem „wind-chill“ to muselo byt jeste tak o 10 niz), pokusili se o letani s drakem na zamrzlem jezere a samozrejme jsme se nabazili tepla z geotermalnich horkych pramenu.


Island je opravdu fascinujici zeme, i kdyz ja si to mozna jako geolog myslim jeste o neco vic. Oblibena fraze turistickeho prumyselu o „zemi ledu a ohne“ se na Island opravdu hodi. Je to zeme, kde jsou caste sopecne erupce pod ledem a kde jsme i my smrtelnici mohli spat vedle jezirka plneho 20ti-stupnove vody zatimco vsude okolo bylo vsechnu zamrzle. Neni to spatne misto a urcite navstevu Islandu doporucuji.

Kim

Žádné komentáře: