čtvrtek 1. března 2007

Dnes zacíná IPY (Mezinárodní polární rok)!


1.března 2007 začíná jeden z největších projektů 21.století a členové Frozen Five jsou hrdí, že jsou jeho součástí.

Mezinárodní polární rok (IPY) je rozsáhlý vědecký program zaměřený na průzkum Arktidy a Antarktidy, trvající od března 2007 do března 2009. Další informace jsou dostupné na oficiálních internetových stránkách IPY (www.ipy.org).

IPY, organizovaný Mezinárodní vědeckou radou (International Council for Science (ICSU)) a Světovou meteorologickou organizací (World Meteorological Organization (WMO)), je čtvrtým polárním rokem po třech předchozích, pořádaných v letech 1882-3, 1932-3 a 1957-8. Za účelem úplného a rovnoměrného pokrytí Arktidy a Antarktidy IPY 2007-8 zahrnuje celkové roční cykly od března 2007 do března 2009. Jeho součástí bude přes 200 projektů, za přispění tisíců vědců více než 60 národností, kteří budou zkoumat širokou paletu fyzikálních, biologických a sociálních vědeckých témat. Je to také nebývalá příležitost dokázat, studovat a být v reálném čase součástí špičkové vědy.

Naše vzdělávací aktivity, zahrnující prezentace ve školách, dokumentární filmy a výstavy, seznamují studenty s problémy jimž Arktida čelí a prokazují nutnost dalšího výzkumu této oblasti. Tyto cíle jsou v souladu s tvrdou prácí Správního výboru mládeže (Youth Steering Committee - podrobnosti o jeho aktivitách a jak se zapojit najdete na internetových stránkách), se kterým Frozen Five spolupracuje. V průběhu cesty budou navíc shromažďována data pro studii sněhových izotopů, více informací brzy naleznete na jiném blogu.
Hodně štěstí ostatním projektům IPY! Frozen Five

Žádné komentáře: