středa 25. dubna 2007

Ve stanu jako v životě, vše je věcí výběru


Zanechme na chvíli filosofie, Frozen Five navrhují se v následující sérii blogů věnovat praktickým otázkám života skupiny či významu stanu v životě polárního badatele.

A kde jinde začít: ve stanu!

Jako kdo s kým mluví? Kdo používá "PBM"(?) (přípravek snižující pach těla) a proč naši dva mládežníci našli druhý vchod do stanu teprve minulý týden?

Začněme u Andrého. Ten sedí za jakéhokoliv počasí venku, schovaný za zdí ze sněhu, kterou pro něj každý večer stavíme. Dále máme "Romeo", dříve známý jako stan 2, kde je Hella a její dva rádci Mats a Ulli. Konečně stan mladých, romanticky nazvaný "Julie", obývaný Lucasem a Kimem.

Naše dva domovy se spoustou místa (oba jsou navrženy pro 4 osoby) a každý se dvěma vchody jsou výborným úkrytem. Jejich tunelový design, dvě tyče a vnitřní prostor pro kuchyň jej předurčují pro arktické prostředí. Máme i úložný prostor a každý večer v apsidě dolujeme kuchyň.

Náš život ve stanu nás dosti zaměstnává.

Například je více způsobů roztávání sněhu ke získání vody na pití a vaření, jiný je upřednostňován ve stanu "Romeo", jiný ve stanu "Julie".

Spolek Romeo používá vařič uvnitř stanu, čímž vytvoří teploty do +15°C.

Na rozdíl od nich chlapci z Julie se rozhodli žít podle Nansena, pro tělesnou izolaci si nechávají narůst vousy a vařič je v apsidě. Lucas připravuje ranní "poridge" a Kim se stará o večeři.



Jak správně poznamenal Lucas: "stan je místo, kde strávíme dvě třetiny expedice", takže se stává naším domovem!

Frozen Five

Žádné komentáře: