úterý 10. dubna 2007

Další velikonoční překvapení

Včera večer se ozval Lucas.

Jedno je jisté: naši průzkumníci z Frozen Five jsou šťastní a dokonale si užívají jejich lyžařskou výpravu.

Postupují rychle a dokonce jsou o několik dní v předstihu. Bouže, se kterou se zpočátku potýkali je nezastavila na dlouho. V průběhu bouře meli malý problém: stan nebyl zcela uzavřený, takže ledový vítr vnikl dovnitř a pár věcí zmrzlo.

Ale tato nehoda je pryč, jsou v pohodě a užívají si nádherné počasí, velmi chladné a slunečné. Nízké teploty (až k mínus 30°C) jsou zárukou dobré kvality shěhu a ledu. Jejich svaly uvykají tažení saní (pulkas), mají za sebou i jeden perný den, kdy šli téměř stále do kopce a museli použít i mačky.
V hlubokém a čerstvém sněhu se sáně zdají těžší, ale na umrzlém sněhu na ně i občas zapomenou.

Co se týče jídla, přecenili své síly! Pouze Ulli je schopen sníst celou denní dávku, na ostatní je to příliš. Mají v plánu nechat nějake přebytky na polské vědecké základně, kam dorazí v pondělí.



Cestou potkali soby, ale zatím žádného ledního medvěda. Medvědi ale nejsou daleko: jejich stopy jsou občas na shěhu viditelné.

Lucas je u vytržení z překrásné krajiny, kterou se svými společníky denodenně objevuje. Přestože už strávil nějakou dobu v Arktidě, pořád si připadá maličký proti gigantické kráse hor a ledovcům širokým jako dvě dálnice!


Sylvie

Žádné komentáře: