čtvrtek 19. dubna 2007

Čas a Prostor

Poslední tři dny jsme si užívali speciálního arktického koktejlu, který jsem pojmenoval VBS: 1/3 vítr, 1/3 blizard, 1/3 sníh, protřepat, nemíchat.

A tak jsme pokračovali v nekonečném tahání našich těžce naložených pulek okolo Hornsundského fjordu a pokoušeli se najít cestu k South Cape.

Tento úkol je o to těžší, že se pohybujeme po hlubokém čerstvém sněhu.

Náš arktický karavan se jakoby veden slony pomalu a těžce posouvá vpřed.

Ale co nám, proboha, dává energii k pokračování v tomto zbytečném úkolu po zmrzlé špicberské poušti?
Jedním z hlavních důvodů, který nás udržuje na cestě, je určitě zvědavost. Jsme stále zvědaví, co je skryté za další horou, a těšíme se z rozjímání o divech Arktidy.

Zároveň se setkáváme s tím, co nás naučila věda.

Kim, geolog, může zjistit o historii hory pozorováním struktury skály.
Mats, biolog, zaznamenává přítomnost sněhulí, jediného ptáka hibernujiciho v Arktidě.
Hella se zajímá o zastrugi, sněhové útvary utvořené větrem.
Ulli pečlivě sleduje pohyb ledovců a může předvídat trhliny.

Mým předmětem zájmu je led na moři. Několik pouhých centimetrů ledu, který překrývá fjordy a zátoky, nám otevírá nový nekonečný prostor, ke kterému se po něm můžeme dostat.

Ale musíme být opatrní!

Musíme být schopní okamžitě přepnout z kontemplace na koncentraci, abychom se správně orientovali v arktickém nekonečnu, a vždy dávat pozor, abychom se vyhnuli omrzlinám, ledním medvědům a štěrbinám v ledu.

Když se cítím unavený chůzí a každý krok znamená stále větší námahu, snažím se soustředit na současný okamžik, abych se vymanil z drsné reality, zapomněl na sníh, který stále bičuje tváře, na vítr, který proniká do morku kostí, to vše proto, abych naplno vychutnal tu jedinečnou krajinu, kterou procházíme.

"Nekonečno je v každém okamžiku, který každou chvíli musí skončit."

Cituji Sylvaina Tessona, který pěšky překonal kazachstánsku poušť ve 45°C, a snažím se soustředit na každičkou sekundu, abych zapomněl na existenci prostoru a času jako celku.

"Tady a teď, v tomto vesmíru, kdy věčný klid nevládne ani větru, ani vánici, odtržen od reality, se utvářím. "

Lucas

Žádné komentáře: