pondělí 2. dubna 2007

První duben, první satelitní zpráva - a není to apríl!

Všech pět členů týmu i pes André se mají dobře. Půl hodiny před půlnocí zrovna dokončili stavění stanu, protože neděle byla opravdu těžkým dnem: přesunuli se o 20 km v extrémní zimě a větru a zvládli přejít Van Mijen Fjord.
Počasí je od okamžiku, kdy opustili Longyearbyen, stále výborné, ale také stále mrazivé: teploty klesají do minus 30ºC a níž!
Musí se vrátit skoro až k zvířecímu způsobu života, nebo spíš k boji o přežití. Každý pohyb může způsobit ukrutnou bolest. Například kontakt s kovem je velmi bolestivý, takže si musí dávat pozor na prsty, nohy a obličej, aby se vyvarovali omrzlin.
Jakkoli je ale zima tuhá, pomohla jim alespoň tak, že způsobila velmi dobrý led a  sněhové podmínky na fjordu.
V pátek je na skútru navštívili přátelé z Longyearbyenu a přivezli jim zapomenuté věci (viz předchozí zpráva). Tým velice děkuje za návštěvníkům za jejich čas a společně strávený večer!
Také chtějí poděkovat všem lidem, kteří se zúčastnili jejich odjezdu před UNISem: pozdravy a pomoc je budou provázet po celou jejich cestu!
Přišla také spousta povzbuzujících SMS e-mailem. Jen jedna poznámka: prosím, posílejte e-maily ve formě, která je dostupná na Iridium website: http://messaging.iridium.com/
nebo na následující adrese:
881631578544@msg.iridium.com
Ne však přes Prozen Fife website (tyto zprávy šlo špatně přečíst).
Dnešní, druhý dubnový den je určený k odpočinku a zregenerování bolavých svalů po rychlém tempu minulých čtyř dnů a k usušení zmrzlého a mokrého vybavení.

Žádné komentáře: