středa 30. května 2007

Z pláže rovnou do mrazu

(From Beach Boys 2 Frozen Toes)

Minulý týden jsme na tomto místě stáli v boxerkách, dneska by stejný ohoz znamenal jistou smrt během půlhodiny. Je chladný den, to jistě, ale ne v absolutních teplotách. Léto je téměř tady (i když někteří mohou tvrdit, že na Špicberkách (na "ice cap") léto neexistuje). Je třeba se udržovat v harmonii s přírodními živly v procesu zvaném termoregulace. Prokazatelně nejdůležitější ze všech aspektů arktického cestování, termoregulace je o udržování se v teple a suchu přizpůsobením oděvu. Zdá se to jednoduché? Nuž, není.

Předně potřebujete spousty vrstev oděvu jako u cibule. Tělo je v zásadě ponořené ve vlastním smradu po dvou měsících stálého nošení termálního prádla jake je Devold, takzvaná základní vrstva. Jejím hlavním účelem je odvést pot od pokožky. Jedna norská přítelkyně mi jednou řekla "Když se potíš, jsi nebožtík." a jsem si jistý, že nemluvila o partii squashe. Tady na horách je pot to první, co zmrzne, a zkuste běhat v ledovém brnění. Zemřete nebo vám aspoň bude hodně zle než stačíte vyslovit "Led je hezký". Ale pojďme zpátky k naší cibuli, izolačním vrstvám, základu termoregulace. Druhá vrstva vás má udržet v teple, takže se skvěle hodí cokoliv od vlněného svetru po fleece. Můžete tu mít i více vrstev, ale pamatujte, co se stane, když se budete potit.

V neposlední řadě krunýřová vrstva. Má udržet sníh, vítr a chlad venku a přitom propustit váš pot ven. V našich podmínkách se prakticky všechny krunýřové vrstvy stanou dříve nebo později brněním, ale dokud drží chlad venku, je to v pořádku.

A jak tohle všechno souvisí? 1000 metrů pod námi, na středozemních plážích Wijdefjorden, kvetou kytky a pasou se sobi. Přesto jsme tady vyměnili sluneční krém a brýle za obličejové masky a ochranné brýle. Řečeno bez obalu tomu sobovi dole může být termorekulace naprosto ukradená, jelikož ho příroda stvořila pro život tady.
Na rozdíl od něj, nás je jen pět (a půl) malých vetřelců v prostředí, které je schopné výs dostat na kolena v průběhu jedné sněhové bouře.

Připusťme, táhnout boby do kopce v půl metru čerstvého, ale těžkého sněhu, není ničí představa legrace. Aspoň je zřejmé, kdo budí tady nahoře respekt - sněhová královna a její prostředí. Ukončeme tento žalostný vstup návratem na samý začátek ??? k přírodě samé, neboť vy potřebujete termoregulaci. Jinak víte co ...

Jeden z opravdu zmrzlých pěti

Žádné komentáře: